Line Nyborg | bøker
skrivekurs, manuskonsulent, forfatter, skjønnlitteratur, kvinnelitteratur, tekstflyt, Line Nyborg
14
page-template-default,page,page-id-14,edgt-cpt-2.1,mikado-core-2.1,ajax_fade,page_not_loaded,,homa-ver-3.3, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive
Cover, Hvordan ser lengsel ut?

Hvordan ser lengsel ut

Cappelen Damm 2021

Hvordan ser lengsel ut ble utgitt i 2021. Den handler om Una, som bor på et stille sted i nord med moren sin. Una er på skolen, går tur med venninnen Jenny og hunden Laika, og om kveldene leser hun dikt. Livet føles stille og lite, som om det ikke helt har startet ennå. Men så begynner Sunniva i klassen. Det er en roman om det å være ung, og å vente på at noe, eller noen, skal åpne opp verden. Av moren har Una fått en bok med dikt av Edith Södergran, og tekstbrokker fra diktene til den svenske poeten danner et bakteppe i romanen.

 

Anmeldelser:

Finn Stenstad i Tønsbergs Blad skriver: “Legg for all del ikke bort denne romanen etter bare å ha lest noen sider. Da vil du gå glipp av en dyptpløyende og vakker roman. Det som i starten virker som et vært realistisk og enkelt portrett av en ung tenåringsjente, utviklies til en gripende psykologisk gjennomlysning av et ungpikesinn. Som leser føler jeg samklang mellom Unas lengsel og følsomhet og Södergrans berømte strofer. Her er i tillegg henstillinger til Tor Jonssons poesi samtidig som “Hvordan ser lengsel ut” bringer tankene i retning av Tarjei Vesaas’ mesterverk “Isslottet”.

Hund som ser ned

Cappelen Damm 2019

Hund som ser ned handler om tenåringer og tenåringsforeldre, om yoga og lidenskap og om forsøket på å strekke til.

Siv har flyttet fra hus og mann med sønnen Adam. Han vil helst sitte på rommet og spille dataspill, mens Siv forsøker å starte på nytt. Hun begynner på yoga og prøver å nå frem til sønnen bak den lukkede døra. Og hun møter to menn som trekker henne i ulike retninger. Er det mulig å møte en ny uten å dra med seg fortida? Og hva vil det si å åpne seg for en annen?

 

Anmeldelser:
Ingvild Bræin i Dag og Tid skriver:

«Line Nyborg har ein heilt eigen evne – også i denne romanen – til å få det tilsynelatande trivielle til å stå fram som det viktigaste ein nokon gong har lese. Det store i det vesle, heiter det, og det har sjølvsagt med den litterære
presisjonen å gjere. Dynamikk og driv. Stillferdige formuleringar bresteferdige av tyding. »

«Det er ei forteljing om korleis ein kan samle seg etter å ha blitt skadeskoten. Det er ikkje gjort på ein blunk (…). Det kjennest reinsande og oppbyggande, heilt etter boka frå dei gamle grekarane.»

Finn Stenstad i Tønsbergs Blad gir den terningkast 5 og skriver at dette er “Lines beste roman til nå” og “En roman som avgjort fortjener mange lesere”.

Les anmeldelsene her.

Hund som ser ned finnes i innbundet form, som lydbok og som e-bok. Boka kan bestilles her.

Det andre barnet

Cappelen Damm 2017

 

Odd Suréns anmeldelse i Dag og Tid er både grundig og interessant, og han skriver: “Det andre barnet er ein god roman som det må ha vore vondt å skriva, for Line Nyborg er konsekvent og kompromisslaus, og går ikkje utanom det vanskelege. Boka har dessutan mange bipersonar som ho får fullt liv i med eit par setningar, det er godt gjort og vitnar om eit uvanleg talent.. “

 

I TARA skrev Anne Schäffer, “Line Nyborg har igjen skrevet et godt kvinneportrett og fortsetter å gi stemme til de stemmeløse”.

 

Sigmund Jensen i Stavanger Aftenblad har lest og anmeldt alle romanene mine, og derfor setter jeg ekstra pris på hans mening. “En ny god og kompromissløs skildring av familielivets skyggesider.“ er hans mening om denne.

For deg, for deg alene

Cappelen Damm 2015

 

Finn Stenstad sier om den nye boka: “Språklig lykkes forfatteren med å formidle hovedpersonens liv med inderlighet og ekthet uten at skildringen tipper over i føleri og overflatisk patos. (…) Line Nyborg har skapt en triologi som trekker tankene mot klassiske kvinneskildringer i norsk litteratur”.

 

Sigmund Jensen i Stavanger Aftenblad gir boka terningkast fem og sier: “et psykologisk dyptpløyende, stilistisk konsekvent og høyst leseverdig kvinneportrett”.

Boka kan bestilles her.

 

Les aktuelt intervju her.

Du vet ikke hvem jeg er

Cappelen Damm 2012

 

I 2012 kom den frittstående oppfølgeren “Du vet ikke hvem jeg er”, som følger hovedpersonen Elin inn i hennes voksne liv, og til Oslo.

 

Finn Stenstad skriver i sin anmeldelse av andreboka: “Det som g jør romanen leseverdig og god, er den impresjonistiske jeg-tonen som Line Nyborg har funnet. Den inngir etter min vurdering betydelig troverdighet.(…) Med denne romanen befester Line Nyborg seg som forfatter. Hun har en stemme vi g jerne hører mer fra.”

 

I Klassekampens anmeldelse skriver Ingvild Bræin: “Sterkt og godt om rotløshet og tilhørighet (…) Line Nyborg skriver et korthogd språk som flyter godt. Leseren blir mer og mer kjent med Elin, og det er en sterk opplevelse”.

 

Line Nyborg ble i 2013 tildelt Havmannsprisen for boka “Du vet ikke hvem jeg er”.

Bare mamma som er gud

Cappelen Damm 2010

 

I 2010 kom Line Nyborg med sin debutroman “Bare mamma som er gud”.

 

“Det har blitt en personlig, tett, var og skarpskåret jeg-roman.(…) Språklig og kompositorisk fungerer romanen svært godt. Jeg har tro på denne debutanten.” skrev Finn Stenstad i Tønsbergs Blad om romanen.

 

I Aftenposten skrev Terje Stemland i sin anmeldelse: “Forfatterens innlevelse i barnesinnet, barnets følsomhet og “ulogiske” tankesprang, er imponerende sett og uttrykt. Alt er skuet med Elins øyne, og den impresjonistiske jeg-fortellingen med dirrende billedbruk formelig drar leseren med seg.”

 

“Elegant og fint gjort” skrev Maria Djuve i Dagbladet, mens Rannveig Mindresunde i Bokavisen konkuderte med at “Det er bare én ting å si om denne boka, og det er at den må leses. Jeg håper forfatteren skriver mer i fremtiden, for hun har en helt egen stemme.”